I dag har vi med oss Seb, junior norgesmester i squash og også en spiller på landslaget.
Fortell oss om dine daglige vaner – hva gjør du i løpet av dagen for å trene squash?
Jeg går på skole og trener squash ved siden av. En vanlig ukedag innebærer å dra på skolen, hvor vi har gym i første time hver dag, fire ganger i uka. Vi har vanlig skole, og vi trener litt basistrening, ofte squash i skoletiden også. Etter skolen drar jeg enten direkte til en ny trening eller hjem for å spise lunsj, en god snack i hvert fall, før jeg drar på neste trening. Jeg trener vanligvis en til tre ganger om dagen, i tillegg til skole.
Hvordan klarer du å balansere squash med skolearbeid, spesielt under eksamener og når du må reise til turneringer som den kommende German Junior Open?
På skolen har vi en del prøver og eksamensperioder, og under disse periodene er det ofte store turneringer som EM, US Open og British Open. De er dårlig timet hver gang, men jeg må klare å øve, for eksempel 2-3 dager før en prøve, og trene stabilt også under disse dagene. Når vi har disse periodene, gjør jeg stort sett ikke annet enn å øve og trene. Det går litt utover skolen, men det fungerer.
Hvordan forbereder du deg til kampene dine for å prestere ditt beste? Kan du fortelle oss om dine fysiske og mentale forberedelser?
Ja, mentalt før kampene mine tenker jeg alltid at jeg skal vinne hver kamp. Jeg tror at det ikke er noen nivåer jeg ikke kan matche. Mange tenker at man blir stresset eller får adrenalin som man ikke klarer å kontrollere, men jeg bruker det til å bli mer ‘hyped’ før kampen. Jeg tøyer og varmer opp fysisk, løper litt og gjør forskjellige warm up-øvelser før jeg tøyer dynamisk. Jeg hører på musikk mens jeg gjør alt dette. I tillegg visualiserer jeg kampen, der jeg vil tenke på hvordan kampene skal gå, og tenke på teknikken.
Hva gjør en god lagspiller i dine øyne?
For meg er det veldig viktig å ha en ordentlig lagkamerat. Selv om squash er en individuell sport, er det viktig å støtte og heie på hverandre. Jeg reiser litt alene til turneringer der ingen andre norske spiller, men jeg har ofte med foreldre som støtter. En lagkamerat bør støtte og heie på kamper, selv om man ikke alltid tenker på det som noe viktig.
Er det noen spesifikke spillere eller utøvere du har sett opp til før eller ser opp til nå, og hva har du lært av dem?
Da jeg var yngre så jeg opp til de norske spillere, som ikke nå spiller så mye lenger – for eksempel Trym Åsnes og Nicolai Bø. Trym syntes jeg for eksempel var veldig gøy å se på, og jeg fikk lyst til å spile sånn som han da jeg var liten og så på ham. Samme med da vi reiste på turneringer, så syntes jeg at Nicolai var kul å se på. Han var jo også oppe i toppen i Europa da vi reiste. Det var gøy å se på, og jeg fikk jo lyst til å trene enda mer da jeg så på han spille. På et høyere nivå har jeg alltid likt å se på Ali Farag. Han synes jeg er den beste av de beste, du finner ikke bedre spiller enn ham. Selv om han ikke vinner alt, vil jeg si at han er nummer én.
Squash er en rask idrett som krever hurtige beslutninger. Hvordan trener du taktisk og oppmerksomhet for matcher?
Jeg trener reaksjonsevnen hele tiden mens jeg spiller squash og gjør disse tingene en egentlig ikke tenker på. Man trenger jo egentlig veldig bra reaksjon for å spille squash. Jeg har også sett på reaksjonslys som man kan kjøpe på nettet – de er ganske bra for å forbedre reaksjon. De putter en på forskjellige steder på banen, og når ett lys går skal du komme dit så kjapt som mulig. På banen må man bare være i fokus, og når man har spilt nok til at man ikke trenger å tenke over reaksjonene, er man på sitt beste og reagerer kjappest.
Hva er den tøffeste delen av å konkurrere på ditt nivå, og hva holder deg motivert gjennom utfordringene?
Det hardeste med å være på dette nivået er å holde disiplinen. Du vet jo at alle de andre trener konstant, og du må holde det oppe på samme nivå som dem. Så trener du jo for å dominere, sånn som jeg egentlig har lyst til. Selv om jeg akkurat nå har hatt en liten minimal skade som holder meg igjen. Men det er dette med disiplin, å ta de rette valgene. Og på disse nivåene går det dritkjapt – du må ha bra koordinasjon, du må ha bra reaksjonsevne, du må ha bra teknikk – det er alle disse tingene samtidig som må fungere for å holde seg oppe, og samtidig øke nivået, bli bedre og trene seg opp.
Hva er den ene ferdigheten eller vanen du har utenfor squashbanen som hjelper deg som spiller?
Jeg vet ikke om det er en ferdighet eller noe som flere gjør, men inni hodet mitt tenker jeg alltid at jeg kan slå hvem som helst – jeg tenker sikkert at jeg er bedre enn det jeg egentlig er. På mange måter tipper jeg det hjelper på psyken når jeg går inn på banen. Når jeg tenker at “han her kan jeg slå”, selv om han er mye bedre enn meg, så tror jeg det er en god egenskap å ha - både på og utenfor banen.
Hvis du skulle gi noen råd til andre spillere - både voksne og juniorer - hva ville det være?
Jeg startet veldig tidlig med teknikktrening. Jeg hadde en trener, Stefan, som har trent meg siden jeg var liten, og han er veldig god med teknikk. Hvis du ikke har en slik trener, ville jeg fokusert på å trene teknikken selv. Det er lett å tenke at man skal få kraften inn med en gang, men teknikken kommer først. Å få til en ordentlig sving og bevegelse er også veldig viktig, selv om det kan være kjedelig å trene på det. For de eldre er det vanskelig for meg å sette meg inn i deres situasjon, siden jeg ikke har vært der selv, men jeg ville fortsatt sagt at en burde fokusere på teknikken først.