Squashforbundet / Temaside / Antidoping

Antidoping

E-læringsprogrammet Ren Utøver
E-læringskurset Ren Utøver gir en nyttig og oppdatert antidopingopplæring på en interaktiv måte. Alle spillere over 15 år, uansett nivå og ambisjoner, oppfordres til å gjennomføre e-læringen: http://www.renutover.no

 

Regelverk og bestemmelser
Målet med idrettens antidopingarbeid er å sikre utøverne rett til å delta i en dopingfri idrett. Alle idrettsutøvere i Norge må følge Norges idrettsforbund og Olympiske og Paralympiske komités bestemmelser om doping. 

Både Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité (NIF) og Antidoping Norge har sluttet seg til World Anti-Doping Code (WADC). NIF har sluttet seg til WADC som en nasjonal olympisk komité (NOC) og Antidoping Norge har sluttet seg til WADC som en nasjonal antidopingorganisasjon (NADO).

NIFs antidopingregelverk regulerer saksgangen i dopingsaker. Mer om saksgang og utøveres rettigheter og plikter finner du her

Antidopingregelverket finner du her.

Flere dopingsaker knyttes til bruk av kosttilskudd. Antidoping Norge sin temaside om kosttilskudd finner du her

 


E-læringskurset Ren Utøver gir en nyttig og oppdatert antidopingopplæring på en interaktiv måte. Alle utøvere over 15 år uavhengig av nivå oppfordres til å gjennomføre e-læringen: http://www.renutover.no

 

Antidoping Norge sin informasjonsside om Ren Utøver-programmet finner du her.

Norges Idrettsforbund sin informasjonsside om Ren Utøver finner du her

Du kan gjennomføre Ren Utøver-programmet her

Trenger du noen å snakke med om doping, trening og kroppsbilde? På Dopingkontakten kan du snakke med rådgivere i Antidoping Norge på chat eller telefon. Du er anonym og de har taushetsplikt.

Lenke til ADNOs nettsider om dopingkontakten finner du her.

Noen legemidler inneholder stoffer som står på WADAs forbudsliste og krever i utgangspunktet et medisinsk fritak for bruk i idretten. Sjekk her om du trenger et medisinsk fritak for bruk av legemidlet.

Hva kan det varsles om?

Med Antidoping Norges «Dopingvarsel» gis utøvere, ledere og andre mulighet til anonymt å fortelle om kunnskap, mistanker eller bekymring knyttet til potensielle brudd på dopingbestemmelsene.

  • Forhold knyttet til bruk, besittelse, innførsel, omsetning mv. av personer knyttet til norsk idrett.
  • Manipulering i forbindelse med dopingkontrollprosessen
  • Du kan også varsle hvis du har mistanker om at personer som har en tilknytning til idretten (lagledelse, trenere, leger med mer) oppfordrer til eller assisterer ved bruk av forbudte stoffer eller anvendelse av forbudte stoffer.

  • GÅ TIL DOPINGVARSEL

Les mer: Varslingskanal

Hvem er ansvarlig og for hva? 

Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité (NIF) har det overordnete og formelle ansvaret for implementeringen og håndheving av antidopingreglene i all aktivitet som hører inn under NIF. NIF har sluttet seg til WADAs antidopingregelverk, og implementert dette i NIFs regelverk. Målet med idrettens antidopingarbeid er å sikre alle utøvere retten til å delta i en dopingfri idrett. Dette krever aktiv innsats fra hele den organiserte idretten. Alle som er medlemmer av idrettslag, eller på annen måte deltar i den idrettslige aktiviteten er omfattet av antidopingregelverket.

NIF har organisert antidopingarbeidet på følgende måte: 

• Ansvaret for regelverket ligger hos NIF.
• Ansvaret for domsinstansen ligger hos NIFs domsorganer.
• Ansvaret for prøvetaking og påtale til NIFs domsorganer er delegert til Stiftelsen Antidoping Norge.

Hvilket regelverk gjelder? 
NIF har sluttet seg til WADAs antidopingregler (World Anti-Doping Code), og implementert disse i NIFs regelverk.
WADC finnes her.
NIFs antidopingbestemmelser finnes her.

Hvem er omfattet av regelverket? 
Alle særforbund, særkretser/regioner, idrettskretser og idrettsråd er bundet av regelverket. Det samme gjelder idrettslag og idrettslagsmedlemmene. Regelverket gjelder også for all alle personer som deltar i den idrettslige aktiviteten under NIF, uavhengig av medlemskap. Se NIFs lov § 12-1.

Hva er konsekvensen av å være omfattet av regelverket? 
Å være underlagt dopingreglene innebærer en plikt til å følge reglene. Dette omfatter blant annet at man kan innkalles til dopingkontroller. Det er Antidoping Norge som tar dopingkontroller på vegne av NIF.

Hvor behandles saken? 
Utgangspunktet er at alle saker som omhandler medlemmer av NIF eller personer som deltar i arrangementer i regi av et særforbund eller et idrettslag i NIF, behandles av NIFs domsorganer. NIFs domsorganer består av NIFs domsutvalg, som er førsteinstans, og NIFs appellutvalg, som er ankeinstans.

Noen saker behandles imidlertid av et internasjonalt særforbund, og da etter det internasjonale særforbundets egne regler.

Under OL/PL gjelder det egne regler.

Alle saker kan uansett ankes til Idrettens voldgiftsrett (CAS), som avgjør saken med endelig virkning.

Suspensjon og utelukkelse
Se nærmere her om utelukkelse/suspensjon i dopingsaker.

Trenger du mer informasjon?
Kontakt NIFs juridiske avdeling på juss@idrettsforbundet.no. 

Erland Hoff Thomassen
Erland Hoff Thomassen
Generalsekretær

CRAFT